Обережно - амброзія!

/Files/images/bezpeka/ambrosia2.png

Небезапека амброзії для здоров'я людини.

Серед небезпечних для здоров’я людини факторів, які викликають алергічні хвороби, значне місце займають рослини, особливо ті, які ростуть біля наших домівок. Однією з найбільш алергенних вважається амброзія полинолистна. Квітковий пилок в період цвітіння амброзії, який припадає на середину серпня і триває аж до жовтня місяця, має надзвичайно високу алергенну дію на організм людини.

Від даного виду алергії, за даними ВООЗ, по всьому світу страждає більше 70 млн. людей! Кожна квітка викидає в атмосферу мільярди частинок пилку, які можуть розноситися вітром на відстань до 500 км.

Поліно́з— це алергічне захворювання слизових оболонок носа і ока, яке спричинює пилок рослин, спори грибів, характеризується алергічним ринітом, кон’юнктивітом, бронхіальною астмою та ураженням інших систем переважно в осіб з генетичною схильністю до виникнення алергічних хвороб.

Іноді це захворювання називають сінною гарячкою (неправ. лихоманкою), хоча сіно не є значимим чинником у генезі захворювання, а гарячка не абсолютно характерна для даної патології.
Як правило, поліноз розвивається в дві стадії. На першому етапі проходять клінічні прояви хвороби. Пацієнти скаржаться на відчуття свербіння та лоскоту в носі, гортані, вухах.

Спостерігається почервоніння та свербіж повік. Характерні напади невгамовного чхання зі слизовими виділеннями. З’являється алергічний кон’юнктивіт.
На другому етапі запальна реакція посилюється. У деяких хворих з’являється утруднене дихання і відчуття важкості в грудях, обумовлене бронхіальною астмою. Іноді розвивається гарячка, звідки й назва хвороби.
Поліноз може супроводжуватися стомлюваністю, підвищеною дратівливістю, зниженням апетиту, депресією і нападами мігрені.

Як мінімізувати вплив амброзії на стан здоров'я людини?

Звести до мінімуму контакти зі специфічним алергеном.
Виключити з раціону продукти, що можуть спричинити перехресну алергію (при полінозі з реакцією на березовий пилок, перехресною реакцією буде алергія на моркву, фундук, яблука, персики; з реакцією на злаки — харчові злаки, щавель; з реакцією на полин — цитрусові, мед, соняшникове цвітіння.)
Обов'язково звернутися до лікаря.

Кiлькiсть переглядiв: 48

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.